Деменція: 5 способів знизити ризик, не витративши ні копійки

18 Вересня 2024, 17:55

Деменція може здатися неминучою частиною процесу старіння, але це помилка. Хоча вік є основним фактором ризику, він не є причиною деменції. Насправді існує безліч факторів ризику, які можна змінити, і вони нічого не варті.

Фактично, “деякі навіть заощадять вам гроші”, – зазначила Френ Ванделлі, керівник відділу деменції в Bupa Care Homes.

Відмова від куріння

За словами пані Ванделлі, відмова від куріння – це безкоштовне втручання, яке допомагає мозку протистояти занепаду.

Також читайте:  Як уберегти себе від деменції: названі справи, які знижують ризик захворювання

Уникайте нездорової їжі

Намагайтеся уникати оброблених або жирних продуктів, в тому числі ковбас і гамбургерів, готових страв, тортів і печива, порадила пані Ванделлі.

“Вони можуть підвищити рівень холестерину, що згубно позначається на кровоносних судинах”, – попередила вона.

Остерігайтеся солі. Рекомендується з’їдати менше 6 г в день.

Також читайте: Назвали 14 основних факторів, які спричиняють деменцію

Продовжуй рухатися

Збереження активності і участь в хобі допомагає підтримувати фізичну силу і спритність. Це також може допомогти контролювати нашу вагу і кров’яний тиск.

“Вам не потрібен дорогий абонемент в тренажерний зал. Замість цього потрібно знайти заняття, які вам підходять – будь то біг підтюпцем або швидка прогулянка, стрибки на велосипеді або домашня тренування”.

Також читайте:  Лікарі перерахували ранні ознаки деменції у 40-річних

Тримайте свій мозок в русі

“Коли справа доходить до збереження здорового духу, дуже важливо «використовувати мозок або втратити» – тому підтримуйте активний мозок, щоб знизити ризик розвитку недоумства».

Хоча зарахування на формальний курс може бути корисним, безкоштовні варіанти, такі як програми для вивчення мови або отримання книги з місцевої бібліотеки, також можуть допомогти.

Також читайте:  Поганий сон пов’язаний з деменцією і ранньою смертю – дослідження

Скоротіть споживання алкоголю

Якщо ви багато п’єте, скорочення може знизити ризик зниження когнітивних функцій.

«Це пов’язано з тим, що надмірне вживання алкоголю протягом тривалого періоду часу може викликати пошкодження мозку і підвищити ризик розвитку деменції», – пояснює пані Ванделлі.

Також читайте:  Лікарі назвали прості способи уникнути недоумства

Довідка

Деменція — це синдром, який впливає на роботу мозку. Основними його симптомами є проблеми з пам’яттю, мисленням, мовленням і виконанням повсякденних завдань. Також у людей з деменцією бувають зміни емоційного стану, сприйняття і поведінки.

Деменція характеризується стійким зниженням пізнавальної діяльності, повною або частковою втратою пам’яті та раніше набутих навичок. У народі захворювання носить назву «старечий маразм», проте часом воно вражає не лише старих людей. Деменція може розвиватися у людини роками й навіть десятиліттями до появи перших симптомів.

Деменція — це не конкретне захворювання, а скоріше синдром, викликаний різними порушеннями, що вражають мозок. Найпоширенішою причиною деменції є хвороба Альцгеймера, на яку припадає 60-80% випадків. Інші причини включають судинну деменцію, деменцію з тільцями Леві, лобно-скроневу деменцію та інші менш поширені захворювання.

Деменція, як правило, прогресує з часом, при цьому симптоми погіршуються, оскільки основне пошкодження мозку стає більш серйозним. Це може мати глибокий вплив на окремих людей, їхні сім’ї та опікунів, оскільки поступово погіршує здатність виконувати повсякденні завдання та зберігати незалежність.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!