Удар скоро – симптоми передінсультного стану

Інсульт може виникнути у будь-кого Поштівка
12 Травня 2024, 00:09

Інсульт – патологія, яка лякає багатьох. Причому не стільки ризиком летального результату, як можливою інвалідизацією. При цьому іноді людина незадовго до нападу може відчувати ряд характерних симптомів, які при цьому нерідко сама ігнорує. Хоча вони можуть сигналізувати про передінсультний стан. Пояснимо вам, на що варто звернути увагу.

Інсульт, або гостре порушення мозкового кровообігу (ГПМК), є грізною цереброваскулярною патологією, яка посідає 3 місце з причин смертності у світі! Апокаліптична катастрофа в мозковому кровообігу може траплятися з двох причин.

Перша – закупорка судини, внаслідок чого настає гостра ішемія (недостатність кровопостачання), і, як наслідок, недостатність живлення мозкових тканин, далі смерть ділянки мозку. Такий стан називається ішемічний інсульт або інфаркт мозку.

Друга причина – розрив судини, і, як наслідок, вилив крові в мозкову тканину, з наступним відмиранням тканини мозку. Це називається геморагічний інсульт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Тривожні ознаки перед інсультом, які зазвичай ігнорують

ОНМК є лідером серед причин інвалідизації — стійкої втрати працездатності дорослого населення. Саме тому так важливо знати фактори ризику розвитку цієї недуги та провісники судинної катастрофи.

Чинники ризику розвитку інсульту

Головними факторами ризику розвитку гострого порушення мозкового кровообігу є артеріальна гіпертензія (гіпертонія), особливо її кризовий перебіг. Саме підвищений артеріальний тиск найчастіше й призводить до інсульту, інвалідності та смерті. Своєчасна корекція артеріального тиску – необхідний захід із профілактики гострої ішемії.

Ще один фактор — зайва вага та малорухливий спосіб життя, які також можуть призвести до судинних катастроф: інфарктів та інсультів. Тому нормалізація фізичної активності та боротьба із зайвими кілограмами є посильним внеском кожного з нас у своє власне здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Інсульт: медик розповів, як уберегти себе

Ще одна причина – це різні патології серця та судин. Тому своєчасна диспансеризація, рання діагностика ішемічної хвороби серця, порушень його ритму, гіпертонічної хвороби, ожиріння, церебросклерозу та інших проблем з організмом – запорука довгого та здорового життя.

Якими ж симптомами наш організм «просить допомоги»?

Які скарги можуть бути провісниками інсульту? По-перше, короткочасне оніміння чи слабкість у руці чи нозі, порушення мови, асиметрія обличчя може бути проявом про транзиторних ішемічних атак (ТИА). ТІА – це гостре короткочасне порушення мозкового кровообігу, з яким наш організм впорався, і воно не спричинило смерті ділянки мозку. Але це не означає, що наступного разу нам пощастить також! Це загрозливі симптоми, з якими треба обов’язково звернутися до лікаря, навіть якщо всі скарги та симптоми вже пройшли.

Короткочасні епізоди запаморочення, що особливо супроводжуються підвищенням артеріального тиску та порушенням координації, також можуть бути провісниками інсульту. Навіть якщо протягом кількох годин даний епізод купірується, людина про нього забуває і думає що здорова – це не захищає від повторного, більш тяжкого порушення мозкового кровообігу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  З яким головним болем терміново треба бігти до лікаря чи викликати швидку

Гострий головний біль, особливо локальний, ознака неблагополуччя мозку або судин мозку. Вона вимагає своєчасного лікарського огляду та обстеження.

Різні порушення зору може бути як ранніми провісниками інсульту, і проявами самого інсульту. Тому не треба недооцінювати епізоди різкого порушення зору на одне або обидва ока, епізоди двоїння в очах, «чорної точки/плями» перед очима.

Порушення або втрата свідомості – загрозлива ознака, яка не повинна залишитися поза увагою терапевта, невролога та кардіолога.

Не жартуйте зі своїм здоров’ям та своєчасно звертайтеся до фахівця для диспансеризації, діагностики та подальшого лікування!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Неочікувано: напій, який допоможе знизити ризик інсульту

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!