Ліки проти цукрового діабету можуть запобігти розвитку хвороби Паркінсона

29 Жовтня 2020, 01:04

Ризик розвитку хвороби Паркінсона серед людей з діабетом 2 типу може бути нижчим внаслідок вживання деяких ліків, що використовуються для лікування діабету.

Про це йдеться в новому дослідженні, проведеному в University College London, деталі якого опубліковані в журналі Brain.

В рамках своєї роботи науковці вивчають препарат ексенатид (exenatide) як потенційні ліки при хворобі Паркінсона. Для цього було використано медичні записи пацієнтів 100 288 людей із діабетом 2 типу із бази даних The Health Improvement Network.

Отримані дані підтвердили наявну гіпотезу, що люди з діабетом 2 типу мають підвищений ризик розвитку хвороби Паркінсона. Однак широко використовувані препарати, агоністи GLP-1 та інгібітори DPP4, можуть суттєво змінити це твердження.

Дослідники виявили, що у людей, які приймали вищезгадані два класи ліків, на 66% рідше діагностували хворобу Паркінсона через кілька років (середній час спостереження 3,3 року) у порівнянні з людьми, які використовували інші ліки проти діабету.

Це дослідження є проміжним результатом клінічного випробування фази 3 ексенатиду для хворих на хворобу Паркінсона, яке проводиться під керівництвом професора Тома Фолтіні з UCL Queen Square Institute of Neurology, співавтора цього дослідження.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!