До 2030 року глобальне потепління коштуватиме світовій економіці $2 трлн

Глобальне потепління почалося майже 200 років тому Поштівка
19 Липня 2016, 16:35

Станом на 2030 рік світова економіка зазнаватиме збитків у розмірі майже $2 трильйони на рік, пов’язаних із впливом зміни клімату на продуктивність праці. Наслідки глобального потепління передусім торкнуться країн із середнім і низьким рівнем доходу.

Такі висновки були озвучені на форумі з питань протидії зміні клімату, який пройшов 19 липня в Куала-Лумпурі (Малайзія). Організатори заходу – Університет ООН (UNU) та Програма розвитку ООН (UNDP) – представили шість наукових звітів про вплив зміни клімату на нашій планеті на здоров’я людства та глобальну економіку.

За словами автора одного з цих досліджень, керівника новозеландської організації Health and Environment International Trust Торда К’єлльстрьома, зміна клімату вже в найближчому майбутньому негативно вплине на економіку 43 країн, переважно в Азії. Зокрема, до 2030 року через “тепловий стрес” валовий внутрішній продукт Китаю скоротиться на 1%, Індонезії – на 6%, а сумарні втрати ВВП Китаю та Індії сягатимуть $450 млрд на рік.

Вкрай високі температури у Південно-Східній Азії вже привели до скорочення фактичного робочого часу на 15-20%. За прогнозами експертів, до 2050 року ця цифра може зрости вдвічі. “Тепловий стрес знижує інтенсивність роботи, відповідно, співробітники працюватимуть повільніше й потребуватимуть більш тривалого відпочинку”, – відзначив К’єлльстрьом.

На його думку, падіння продуктивності праці внаслідок спеки буде більш відчутним у країнах із низьким і середнім рівнем доходів, оскільки вони, на відміну від багатих країн, не володіють достатніми фінансовими ресурсами для адаптації до змін клімату.

Ще одним наслідком “теплового стресу” стане збільшення розриву між багатими й бідними, адже аномально високі температури передусім позначаться на людях, зайнятих низькооплачуваною фізичною працею в сільському господарстві й на виробництві.

Крім того, глобальне потепління призведе до зростання попиту на кондиціонери, й, відповідно, до значного підвищення навантаження на електромережі.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!