До 2030 року частка зеленої енергії в світі складе 40%

Трифанівська сонячна електростанція
12 Червня 2016, 11:47

За даними Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), до 2030 р. близько 40% генерованої електроенергії буде припадати на екологічно чисту енергетику, що майже в два рази більше сьогоднішньої частки ринку.

Розширення зеленої енергетики буде відбуватися за рахунок здешевлення технологій. Більш дешеві технології дозволять збільшити до 2030 р. частку відновлюваних джерел енергії в глобальній енергетичній системі до 40%.

В даний час, за оцінками IRENA, частка зеленої енергетики в світі становить 22%. Існує багато точок росту зеленої енергетики в майбутньому, але зараз бурхливе зростання інвестицій стримується низькими цінами на нафту, що робить альтернативну енергетику менш привабливою з економічної точки зору.

У світовому виробництві електроенергії нафта відіграє незначну роль, її частка становить близько 5%. Але в тих сферах, де переважає нафта, витіснити її буде складним завданням, — сказав Аднан Амін, генеральний директор IRENA

Однак сонячна енергетика сьогодні знаходиться на початку періоду швидкого зростання, оскільки ціна зеленої генерації постійно знижується. Так, лідер американського ринку сонячної енергетики компанія First Solar (FSLR, NASDAQ) у 2015 р. виграла контракт на будівництво для Дубая сонячної електростанції потужністю 200 МВт за рекордно низькою ціною 5,85 цента за кіловат-годину. Минулого місяця Дубай повідомив про розширення електростанції до 800 МВт при ціні 2,99 цента за кіловат-годину. До 2030 р. електростанція стане найбільшою в світі: 5000 МВт при загальних інвестиціях в $50 млрд.

Розвиток зеленої енергетики може відняти монополію і у традиційних сегментів ринку, де до цього основним енергоресурсом була нафта. Зокрема, у світі зростає попит на електромобілі.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!