Визначено потенціал річкових перевезень, який Україна не використовує – експерт

Дунайское пароходство
27 Серпня 2018, 13:07

Потенціал річкових перевезень зернових вантажів внутрішніми водними шляхами України складає 15,6 млн. т в рік. Про це на аграрно-логістичному форумі «Дніпро-Дунай-Чорне море» заявив генеральний директор СП «Нібулон» Олексій Вадатурський.

Надумку Вадатурського, проте цей потенціал сьогодні не може бути реалізований в повній мірі, оскільки річковий транспорт поки програє конкуренцію автомобільному і залізничному.

Річковий транспорт поки неконкурентний авто- і залізничноготранспорту. Він найповільніший і в існуючих реаліях, за відсутності днопоглиблення і при завантаженості судів не більше ніж на 65%, річкові перевезення виходять дорожче, ніж залізничні. Але якщо системно проводити роботи з днопоглиблення українських річок і звільнити річкові перевезення від оподаткування, то при поточній вартості ж/д перевезень 208 грн/т (з ПДВ) річкові перевезення будуть на 25 грн/т дешевше, – сказав гендиректор «Нібулону».

При цьому О. Вадатурський підкреслив, що розвиток річкової логістики життєво необхідно Україні, оскільки в поточних економічних реаліях держава вже не може «утримувати« Укрзалізницю » і працювати на її прибутковість».

Глибина Дніпра повинна бути 3,65 м, насправді ж сьогодні вона становить 2,9 м, а місцями, в напрямку Білорусії, доходить до 0,6 м. Нам життєво необхідно проводити днопоглиблення, але реальні роботи державою досі не ведуться, хоча в різні часи президентами України було підписано 2 меморандуми на днопоглиблення Дніпра, – сказав він.

Ще однією проблемою, додав О. Вадатурський, є те, що річковий флот виведений за межі України і в даний час його «фактично немає».

З 1990 р по 2013 р чисельність українського річкового флоту скоротилася з 29,2 тис. од. до лише 635 од. А за даними на 2018 р кількість суховантажних суден і барж в Україні склало 447 од., З яких 42 знаходяться у власності СП «Нібулон». Тим не менше, ми розраховуємо, що до 2020 рр. даний показник зросте до 1288 од., – додав О. Вадатурський.

Джерело:

uga.ua

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!